Cognitieve gedragstherapie


Je moet niet alles geloven wat je denkt

Dat betekent dat ik de wijze van werken van een cognitief therapeut met die van een gedragstherapeut heb gecombineerd. Van cognitieve gedragstherapie is bekend dat zo’n aanpak bij veel problemen zeer effectief is en betrekkelijk snel tot resultaten leidt. De onderstaande tekst is deels ontleend aan de website van de Vereniging van Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt).

Een goede combinatie zorgt voor goede een behandeling

Elke behandeling is maatwerk. Door het toepassen van cognitieve gedragstherapie kan ik dus zowel de manier van denken en interpreteren van jou beïnvloeden, als je manier van doen en laten. Soms ligt de nadruk meer op denken, soms meer op doen en laten. Dat hangt van het soort probleem af waar je mee komt, maar ook van jouzelf, wat voor iemand je bent. In andere gevallen werkt men gelijktijdig met beide kanten.Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat cognitieve therapie en gedragstherapie vaak even goed effecten hebben.
Ook is steeds duidelijker aangetoond dat de werkwijze van beide methodes - huiswerk, oefeningen en samenwerking tussen therapeut en cliënt - goed op elkaar aansluit. In de psychologie ziet men steeds beter in dat 'anders leren denken' en 'anders leren doen' uitstekend met elkaar kunnen worden gecombineerd in één en dezelfde behandeling.

Cognitieve gedragstherapie is gebleken vaak effectief te zijn.
Klik op de onderstaande balken voor een nadere uitleg.

Wat is cognitieve therapie?

In cognitieve therapie (cognitie betekent o.a. de processen van leren, herinneren, denken, interpreteren, geloven en probleem-oplossen, kortom allerlei vormen van informatie verwerken in je hoofd) ga je, samen met de therapeut, kijken hoe een negatieve wijze van denken invloed uitoefent op hoe je je voelt. Dan ga je proberen om die denkwijze te veranderen en wel zodanig dat je je vervolgens beter gaat voelen. En dan, wordt het vervolgens ook weer gemakkelijker om je gedrag aan te passen.

Een voorbeeld

Iemand denkt dat hij in allerlei aspecten van het leven mislukt is, schuld heeft aan de dingen die verkeerd gegaan zijn, dat hij faalt in allerlei dingen die hij doet. Hij zal dan geneigd zijn zich depressief te voelen, en vervolgens kan zo iemand in apathie verzinken. Hij wil geen uitdagingen meer aangaan, zal dan ook steeds minder gauw geneigd zijn zich in te spannen voor allerlei zaken en zal vervolgens ook steeds minder presteren. Uiteindelijk gaat hij dus, door zijn gedrag aan te passen op hoe hij over zich zelf denkt, ook werkelijk minder goed presteren, en daarmee bevestigt hij zijn oorspronkelijke gedachten over zichzelf. Het wordt een spiraal naar beneden.
Wanneer het nu lukt om die denkwijze om te buigen naar een meer realistische denkwijze, of een denkwijze die het hem gemakkelijker maakt om om te gaan met zaken die mislukken, dan kan hij de spiraal weer naar boven ingaan. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk, en dan kan ik je daar bij helpen, met behulp van cognitieve therapie.

Bij het uitwerken van meer realistische standpunten en gedachten maak ik gebruik van specifieke cognitieve oefeningen en huiswerkafspraken.

 

Over Compassie & Cognitie

ComPassie en Cognitie
Zelfstandig gevestigde praktijk voor seksuologische problemen en relatieproblemen

Op dit moment heb ik helaas een cliëntenstop en is het niet meer mogelijk om op de wachtlijst te komen.  Goede collega's van mij, Seksuologen-NVVS, zijn te vinden op:    https://app.v1.statusplus.net/membership/provider/index?society=nvvs


Afspraak maken


Rosmalen
Op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag (en op sommige woensdagavonden indien een consult overdag écht niet mogelijk is):
Compassie en Cognitie, de Overlaet, Karperborch 40, 5247 VJ Rosmalen. Werktijden: 08:30 u - 17:30 u
Ook is het mogelijk om een consult te doen met beeldbellen via een veilig platform.

E-mail of telefoon
E-mailadres: marion@compassieencognitie.nl
telefoonnummer 06-2115 2050
Stuur altijd je telefoonnummer mee, want ik bel om je in te schrijven en een eerste afspraak te plannen. Ik antwoord in principe binnen twee werkdagen. In vakantietijd kan het langer duren. Mocht ik na een paar dagen niet geantwoord hebben, dan is er iets mis gegaan. Stuur me dan een berichtje via sms of whatsapp, dat gaat eigenlijk altijd goed.

Legal
 
 

Beroepsverenigingen

Geregistreerd Seksuoloog bij de NVVS
(Nederlandse wetenschappelijke vereniging
voor Seksuologie)

logo NVVS

Geregistreerd Cognitief Gedragstherapeut VGCt
(Ver. Gedrag- en Cognitieve therapie)

logo-VGCT


Geregistreerd Practitioner EMDR, therapeut bij de
Vereniging EMDR Nederland
(Vereniging voor Eye Movement
Desensitisation Reprocessing Nederland)

logo EMDR

Lid van NIP
(Ned. Instituut van Psychologen)
Beeldmerk PSYCHOLOOG NIP kleur
Geregistreerd psychosociaal therapeut bij de NVPA

(Nederlandse Verbond voor Psychologen, Psychosociaal therapeuten en Agogen)

Beeldmerk NVPA kl 
RBCZ
Lid van de koepel RBCZ (organisatie voor certificering en registratie van complementaire en alternatieve geneeswijzen)

rbcz logo kleur kl

 

 

 

English spoken

engelse-vlag

If you prefer to communicate in English,
please feel welcome to do so. I also give treatment in English.
Go to the information in English