Soms komen we erachter dat de seksuele problemen, of de relatieproblemen verband houden met meer persoonlijke zaken. Bijvoorbeeld door de wijze waarop je geneigd bent om met situaties om te gaan gaat het mis. Of je hebt veel last van angst die een bepalende rol speelt in hoe je je gedraagt. Rouw die eerst verwerkt moet worden, de moeilijkheden die je tegenkomt bij het omgaan met andere mensen. Dan is het verstandig om die problemen ook aan te pakken.

Hechtingsproblematiek

Veel problemen in de seksualiteit, intimiteit, relatie kunnen ook verband houden met mogelijk hechtingsproblematiek. Dat heeft te makn met hoe je in je vroege jeugd al geleerd hebt om om te gaan met intieme situaties, in het contact tussen kind en ouders of verzorgers. De meeste ouders en verzorgers doen hun uiterste best om goede ouders te zijn en je als kind zo goed mogelijk op te voeden en te verzorgen. Toch kan het zijn dat de ouders er niet in slagen om het kind dat te geven wat dat kind nodig heeft, of zijn er omstandigheden die dat bemoeilijken. Dan reageert een kind daarop met een vorm van zelfbescherming. Jaren later merk je dan als volwassene dat die zelfbescherming, die je toen zo goed geholpen heeft, je nu in de problemen brengt in intieme relaties of andere relaties met anderen. Dit is heel in het kort gezegd hoe hechtingsproblemen gevolgen kunnen hebben in de toekomst. We noemen dat "onveilige hechting". Hechtingsproblemen kunnen ook weer helen en daardoor kan een hechtingsprobleem ook weer verminderen of goed hanteerbaar gemaakt worden. En soms kunnen latere relaties beschadigend werken en een hechtingsprobleem verergeren. Dus hechting kan veranderen later in je leven.  Als iemand zich kan ontwikkelen naar meer veilige hechting, dan worden veel dingen gemakkelijker in het leven. Ik probeer alert op (on)veilige hechting te zijn en waar nodig op veiligere hechting in te zetten. 

Meer lezen?
Kijk dan eens naar dit boek: De kracht van gehechtheid

Psychische problemen waar ik je mee kan helpen
Klik op de balk om verder te lezen.

Weinig zelfvertrouwen

De mens is uniek in het feit dat we een zogenaamd reflectief bewustzijn hebben. Dat betekent dat we ons er van bewust zijn dat we bestaan, dat we enerzijds lijken op andere mensen, maar anderzijds toch ook weer een individu zijn. Dat ik-besef maakt dat we naar onszelf kunnen kijken.dat kan ons soms ook in de weg zitten.

Problemen met de lichaamservaring
Hoe we naar ons lichaam kijken, wat we ervaren als deel van ons lichaam en hoe we ons daarmee verbonden voelen en hoe we ons over bepaalde lichaamsdelen voelen, dat is niet altijd optimaal. Een deel van de ervaring van het eigen lichaam is vooral neurofysiologisch bepaald (representatie van het lichaam in de hersenen, de zintuiglijke ervaringen van je lichaamsdelen naar je hersenen), maar er spelen ook emotionele en cognitieve componenten mee. Hoe voel ik me, of hoe denk ik over mezelf, zijn dan de relevante vragen. Een verstoorde lichaamsbeleving kan dan voorkomen bij bijvoorbeeld hypochondrie of een paniekstoornis. Dan is het vertrouwen in je eigen lichaam verminderd. Maar ook komt dat voor bij eetstoornissen wanneer er dan een verkeerd beeld bestaat van de eigen lichaamsomvang. Ook in andere gevallen kun je heel negatief over je lichaam denken en dan kan dat je ook behoorlijk in de weg kan zitten omdat je je dan letterlijk niet open kunt stellen voor je partner. En als je jezelf niet mooi vindt, dan kan het ook zijn dat je liever niet hebt dat je partner je ziet zonder kleren aan. Dat kan een gelukkig liefdesleven flink in de weg zitten.

Weinig eigenwaarde
Veel mensen komen met de klacht dat ze weinig zelfvertrouwen voelen. Je bent bang om te falen, je verwacht dat je het "wel weer niet goed zal doen". Of je voelt je minderwaardig van binnen. Of je wilt graag meer voor jezelf op kunnen komen, je wilt ook "nee" kunnen zeggen wanneer je "nee" bedoelt. Officieel bestaat deze klacht niet als een apart probleem. Maar het is wel zo dat deze klacht vaak voorkomt samen met andere klachten. Bij een sociale fobie bijvoorbeeld voel je veel angst in sociale situaties; misschien ben je de hele tijd bang wat anderen over je zouden kunnen denken. Je ervaart het dan alsof je steeds beoordeeld en te licht bevonden wordt. Seksverslaving is ook vaak een gevolg van een negatief beeld over jezelf. Soms is zo'n probleem met zelfvertrouwen juist het gevolg van andere klachten. Als er iets niet lukt qua seksualiteit kan dat ook weer tot gevolg hebben dat je je erg voelt falen als man of als vrouw. Mensen met aandachtsproblemen zijn vaak zo vaak gecorrigeerd en hebben zo vaak gehoord dat ze het niet goed doen dat zij ook vaak last hebben van weinig eigenwaarde. Heel vaak is het een wisselwerking tussen het één en het ander.

Omdat een gevoel van geringe zelfwaardering vaak als heel ondermijnend wordt ervaren en kan leiden tot disfunctioneel gedrag dat dit gevoel weer versterkt, schenk ik hier bijna altijd enige aandacht aan. Ik probeer dan vast te stellen wat de negatieve overtuigingen zijn die je over jezelf hebt. Bijvoorbeeld: "ik ben niet goed genoeg" , of, "ik doe er niet toe" , of "ik schiet tekort", of "ik ben lelijk". We kijken dan ook naar wanneer die overtuigingen een rol spelen en hoe en ook wat de dingen zijn (geweest) die bijdragen tot die negatieve overtuigingen. Dat is niet altijd duidelijk. Soms helpt het om te aanvaarden dat iets is zoals het is. Soms is het beter om de dingen die bijdagen tot die negatieve overtuigingen aan te pakken met EMDR of met cognitieve gedragstherapie. Daarnaast gaan we de overtuigingen te lijf door te kijken hoe je je anders kan gedragen.

 

 

Over Compassie & Cognitie

ComPassie en Cognitie
Zelfstandig gevestigde praktijk voor seksuologische problemen en relatieproblemen

Op dit moment heb ik een cliëntenstop. Het heeft dus geen zin om mij een berichtje te sturen met een aanmelding, want ik zet niemand meer op de wachtlijst.  Goede collega's van mij, Seksuologen-NVVS, zijn te vinden op:    https://app.v1.statusplus.net/membership/provider/index?society=nvvs


Afspraak maken


Rosmalen
Op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag (en op sommige woensdagavonden indien een consult overdag écht niet mogelijk is):
Compassie en Cognitie, de Overlaet, Karperborch 40, 5247 VJ Rosmalen. Werktijden: 08:30 u - 17:30 u
Ook is het mogelijk om een consult te doen met beeldbellen via een veilig platform.

E-mail of telefoon
E-mailadres: marion@compassieencognitie.nl
telefoonnummer 06-2115 2050
Stuur altijd je telefoonnummer mee, want ik bel om je in te schrijven en een eerste afspraak te plannen. Ik antwoord in principe binnen twee werkdagen. In vakantietijd kan het langer duren. Mocht ik na een paar dagen niet geantwoord hebben, dan is er iets mis gegaan. Stuur me dan een berichtje via sms of whatsapp, dat gaat eigenlijk altijd goed.

Legal
 
 

Beroepsverenigingen

Geregistreerd Seksuoloog bij de NVVS
(Nederlandse wetenschappelijke vereniging
voor Seksuologie)

logo NVVS

Geregistreerd Cognitief Gedragstherapeut VGCt
(Ver. Gedrag- en Cognitieve therapie)

logo-VGCT


Geregistreerd Practitioner EMDR, therapeut bij de
Vereniging EMDR Nederland
(Vereniging voor Eye Movement
Desensitisation Reprocessing Nederland)

logo EMDR

Lid van NIP
(Ned. Instituut van Psychologen)
Beeldmerk PSYCHOLOOG NIP kleur
Geregistreerd psychosociaal therapeut bij de NVPA

(Nederlandse Verbond voor Psychologen, Psychosociaal therapeuten en Agogen)

Beeldmerk NVPA kl 
RBCZ
Lid van de koepel RBCZ (organisatie voor certificering en registratie van complementaire en alternatieve geneeswijzen)

rbcz logo kleur kl

 

 

 

English spoken

engelse-vlag

If you prefer to communicate in English,
please feel welcome to do so. I also give treatment in English.
Go to the information in English