Cognitieve gedragstherapie
Je moet niet alles geloven wat je denkt
Dat betekent dat ik de wijze van werken van een cognitief therapeut met die van een gedragstherapeut heb gecombineerd. Van cognitieve gedragstherapie is bekend dat zo’n aanpak bij veel problemen zeer effectief is en betrekkelijk snel tot resultaten leidt. De onderstaande tekst is deels ontleend aan de website van de Vereniging van Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt).
Een goede combinatie zorgt voor goede een behandeling
Elke behandeling is maatwerk. Door het toepassen van cognitieve gedragstherapie kan ik dus zowel de manier van denken en interpreteren van jou beïnvloeden, als je manier van doen en laten. Soms ligt de nadruk meer op denken, soms meer op doen en laten. Dat hangt van het soort probleem af waar je mee komt, maar ook van jouzelf, wat voor iemand je bent. In andere gevallen werkt men gelijktijdig met beide kanten.Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat cognitieve therapie en gedragstherapie vaak even goed effecten hebben.
Ook is steeds duidelijker aangetoond dat de werkwijze van beide methodes - huiswerk, oefeningen en samenwerking tussen therapeut en cliënt - goed op elkaar aansluit. In de psychologie ziet men steeds beter in dat 'anders leren denken' en 'anders leren doen' uitstekend met elkaar kunnen worden gecombineerd in één en dezelfde behandeling.
Cognitieve gedragstherapie is gebleken vaak effectief te zijn.
Klik op de onderstaande balken voor een nadere uitleg.
Wat is cognitieve therapie?
In cognitieve therapie (cognitie betekent o.a. de processen van leren, herinneren, denken, interpreteren, geloven en probleem-oplossen, kortom allerlei vormen van informatie verwerken in je hoofd) ga je, samen met de therapeut, kijken hoe een negatieve wijze van denken invloed uitoefent op hoe je je voelt. Dan ga je proberen om die denkwijze te veranderen en wel zodanig dat je je vervolgens beter gaat voelen. En dan, wordt het vervolgens ook weer gemakkelijker om je gedrag aan te passen.
Een voorbeeld
Iemand denkt dat hij in allerlei aspecten van het leven mislukt is, schuld heeft aan de dingen die verkeerd gegaan zijn, dat hij faalt in allerlei dingen die hij doet. Hij zal dan geneigd zijn zich depressief te voelen, en vervolgens kan zo iemand in apathie verzinken. Hij wil geen uitdagingen meer aangaan, zal dan ook steeds minder gauw geneigd zijn zich in te spannen voor allerlei zaken en zal vervolgens ook steeds minder presteren. Uiteindelijk gaat hij dus, door zijn gedrag aan te passen op hoe hij over zich zelf denkt, ook werkelijk minder goed presteren, en daarmee bevestigt hij zijn oorspronkelijke gedachten over zichzelf. Het wordt een spiraal naar beneden.
Wanneer het nu lukt om die denkwijze om te buigen naar een meer realistische denkwijze, of een denkwijze die het hem gemakkelijker maakt om om te gaan met zaken die mislukken, dan kan hij de spiraal weer naar boven ingaan. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk, en dan kan ik je daar bij helpen, met behulp van cognitieve therapie.
Bij het uitwerken van meer realistische standpunten en gedachten maak ik gebruik van specifieke cognitieve oefeningen en huiswerkafspraken.
Wat is gedragstherapie?
In gedragstherapie ga je juist uit van het gedrag. Want, hoe iemand handelt bepaalt namelijk ook weer in belangrijke mate hoe iemand zich voelt.
Een voorbeeld:
Jos heeft de gewoonte om sociale contacten te vermijden omdat hij bang is dat de mensen hem dom vinden of oninteressant. Daardoor echter, zal zijn angst daarvoor vaak eerder erger worden dan minder, juist door dit vermijdingsgedrag. Daardoor heeft hij eigenlijk ook niet zoveel ervaring Ook kan het zo zijn dat hij wel degelijk baat kan hebben bij het leren van nog meer sociale vaardigheden om beter te worden in het voeren van gesprekken.
Een ander voorbeeld:
Iemand heeft er veel last van dat hij heel boos kan worden, met misschien driftbuien en heeft daar dan achteraf spijt van, omdat er meer kapot gemaakt is dan opgelost. Een aanpak kan dan zijn om te leren te herkennen wanneer en hoe dit gebeurt, en dan te leren hoe hij zich moet beheersen.
Binnen gedragstherapie kijken we dan eerst naar wat precies het gedrag is waar je last van hebt, wanneer het voorkomt, hoe, wat voor gevolgen het heeft en de omstandigheden waarin het voorkomt. Vervolgens zoeken we samen naar een beter passend gedragspatroon om te reageren op die omstandigheden. Hiervoor worden diverse oefeningen en huiswerk gedaan.
Wat is traumabehandeling met EMDR?
Eye Movement Desensitisation Reprocessing afgekort tot EMDR, is een kortdurende vorm van traumabehandeling. Het is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, waarbij kortgezegd de ervaring alsnog in gecontroleerde vorm verwerkt wordt tijdens de therapiesessie.
Soms komt het voor dat er traumatische herinneringen zijn, of anderszins heel erg nare herinneringen, soms ook heel nare voorstellingen in je hoofd die nog steeds een grote emotionele lading met zich meedragen en zo hun invloed blijven uitoefenen.
Als er sprake is van traumatische herinneringen, dan kan het zijn dat je last hebt van nachtmerries, spontane herbelevingen, en dat je sommige situaties die op één of andere wijze herinneren aan die herinnering probeert te vermijden.
Maar er kunnen ook herinneringen zijn waarbij je je er misschien nauwelijks van bewust bent dat die nog zo'n grote rol spelen bij je huidige gedrag en ervaringen. EMDR werkt meestal heel snel, meestal lukt het om in één of twee sessies een probleem oplossen.
Lees meer over EMDR therapie op de speciale pagina onder Psycholoog.