Verliefdheid
Misschien is ook jouw relatie begonnen in grote verliefdheid. Seksuele aantrekkingskracht (“lust”) heeft misschien wel een heel grote rol gespeeld, en die lust en verliefdheid kunnen elkaar wederzijds aanwakkeren. Welke is er eerst: de seksuele aantrekkingskracht of de verliefdheid? Dat kan verschillen tussen het ene paar en het andere paar. In zo’n periode is degene waar we op verliefd zijn van groot belang voor ons, we verlangen de hele tijd naar zijn of haar nabijheid, het lijkt wel haast een verslaving. We gedragen ons eigenlijk als mensen die geheel geobsedeerd worden door iets, in dit geval de ander, overal lijken wij hem of haar te zien, met alles wat we doen vragen wij ons af wat dat voor die ander zou betekenen. Slapeloze nachten, gebrek aan eetlust ….
En bovenal kijken we minder objectief naar de ander dan we in andere omstandigheden zouden doen. Misschien herken je je in deze beschrijving tijdens de verliefde periode, of misschien is het bij jou in mindere mate het geval geweest. Maar als de verliefdheid er is geweest, dan is vaak ook het moment opgetreden dat de verliefdheid begon te verdwijnen. Meestal gebeurt dit na een jaar of twee. Niet bij iedereen, er zijn paren die ook na vele, vele jaren nog steeds verliefd zijn op elkaar. Uit onderzoek, uitgevoerd door Dr. Helen Fisher in de USA is gebleken dat er paren zijn die ook na vele jaren samen nog steeds verliefd zijn. Maar dat zijn er niet veel.
De verliefdheid wordt minder
Voor de meeste paren gaat er wat veranderen in de relatie wanneer die “ontgoocheling” optreedt. In een aantal van die relaties is ondertussen een gehechtheid ontstaan, een band tussen de twee partners. Die band, en dat is wat we “liefde” noemen gaat daarna een hoofdrol spelen. Die band kan voor ons gevoel verstevigd worden door het krijgen van kinderen. Maar, als de verliefdheid minder wordt, dan kan ook de lust tot vrijen minder worden. Dat kan heel wat problemen opleveren in een relatie. Daar is wel een manier voor te vinden om hier mee om te gaan, maar het begint met zich te realiseren wat er aan de hand is, met het gezamenlijk herkennen van wat illusies en mythen zijn die toch in je hoofd meespelen. Dan kunnen we dan ook faan kijken hoe tot een nieuwe situatie te komen die recht doet aan de realiteit en ook tot een bevredigend seksleven kan leiden.