Wie ben ik?

Mijn beroepsachtergrond

marion wiethof crop

Mijn naam is Marion Wiethoff. Ik ben psycholoog. Ik ben geregistreerd als psycholoog NIP (registratienummer 217299), seksuoloog bij de NVVS (Nederlandse wetenschappelijke vereniging voor Seksuologie,registratienummer 20566), geregistreerd cognitief-gedragstherapeut bij de VGCt (Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie, lidnr. 203839), lid van de NVPA (Nederlands Verbond voor Psychologen, sociaal therapeuten en Agogen; licentienr. 103000) en lid van de RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg; licentienr. 204987R), EMDR therapeut en lid van de VEN (Vereniging EMDR Nederland, lidnr. 31925). Daarnaast heb ik de opleiding tot relatietherapeut gedaan bij de School voor Relatietherapie in Antwerpen en heb ik de basisopleiding ACT (Acceptance & Commitment therapy) gedaan.

Ik heb me in mijn beroepsleven altijd beziggehouden met zaken die aan de ene kant te maken hebben met psychologie en aan de andere kant met lichamelijke (fysiologische) processen. Daar heb ik in het verleden op de universiteit en in onderzoeksinstituten wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, en dat raakvlak van lichaam en geest heb ik altijd bij me gehouden.

Voor mij zijn er ook de twee peilers: aan de ene kant mijn belangstelling voor het wetenschappelijk onderzoek en aan de andere kant mijn belangstelling voor jouw persoonlijke verhaal, de zaken die nu juist bij jou geleid hebben tot de reden waarom je aanklopt voor hulp onlosmakelijk met elkaar verbonden…

Mijn persoonlijke achtergrond

Ik ben geboren in 1958, ik ben dus een zestiger, en ik heb ervaring met huwelijk en scheiding. Ik kan, niet alleen vanuit mijn beroepsachtergrond, maar ook vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring invoelen wat de periode voor en na een scheiding kan betekenen en wat het is om te vechten voor je relatie. Het betekent ook dat ik weet hoe belangrijk het is voor een mens om een relatie te hebben waarin intimiteit, seksualiteit, vertrouwen, rust maar ook fascinatie voor elkaar en waardering voor de verschillen tussen jullie twee een rol spelen.

Mijn visie

In het aanpakken van je problemen, van seksuele aard, of van jullie problemen in de relatie, zal ik, waar mogelijk, laten zien waar je zelf een bepalende rol kan spelen. Ik kan je wegen wijzen, allerlei soorten oefeningen meegeven. Ik neem je eigen kracht en mogelijkheden zeer serieus. En ik vind je medeverantwoordelijkheid belangrijk. Dan is de kans ook het grootst dat je je problemen de baas wordt, en dat maakt je sterker. Dat betekent dus dat je, of jullie, soms opdrachten mee naar huis krijgt. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld opdrachten:

  • om over iets na te denken,
  • om te kijken en op te schrijven hoe vaak je iets doet, of zou willen doen
  • om op te schrijven wat je gedachten zijn in bepaalde situaties
  • om iets speciaals te doen dat we hebben afgesproken dat je eigenlijk best wel spannend of eng vindt, maar dat je graag wil leren doen
  • om je meer bewust je aandacht te richten op wat je voelt in je lichaam
  • om bewust je aandacht te richten op wat je partner voelt als je hem of haar aanraakt,
  • om elkaar aandacht te geven om samen te oefenen om beter naar elkaar te luisteren
  • om samen te oefenen elkaar op een duidelijkere manier iets te vertellen
  • om op een andere wijze om te gaan met boosheid of drift of angst daarvoor
  • om samen op een andere manier met conflicten om te gaan

en nog veel meer ……………….

 

Samenwerking

Ik vind het erg belangrijk om als therapeut gebruik te maken van elkaars expertise, van elkaar te blijven leren en elkaar te ondersteunen indien nodig. Ik werk samen met andere, elders gevestigde seksuologen, met name Anja Bakx van AncorAAnna in 's-Hertogenbosch, Jaqueline de Groot van Praktijk Jacqueline in Rotterdam, Cornély Nijholt van Bureau Intieme Zaken in 's-Hertogenbosch en Kirsten Geluwie van Praktijk Helmond. Dat betekent ook dat wij elkaar kunnen bijstaan als waarnemer in geval van langdurige ziekte of overlijden. 

 

Daarnaast werk ik samen met Jacobien de Korte, kunstfotograaf en gebruik ik soms enkele van haar foto's in de behandeling.