Hulp bij relatieproblemen

En ze leefden nog lang en gelukkig …..

Zo eindigt menig sprookje over prinses en prins of held en heldin in het verhaal. Maar zo gaat het vaak niet in het echt. Eén op de drie huwelijken eindigt in een scheiding, en een nog veel groter deel aan samenlevingsrelaties eindigt. Is die relatie dan vanaf het begin gedoemd geweest te mislukken? Of is het misschien hee anders. En is het veel eerder zo dat in elke intieme relatie er zo nu en dan een moment is gekomen waarop je er aan toe bent om samen een stap in je ontwikkeling te zetten en verder te groeien. Maar daar gaan wel spanningen en problemen aan vooraf en soms een crisis.

Soms weten jullie niet hoe nu verder met elkaar

In het begin is er misschien wel grote verliefdheid geweest bij jullie, maar is dat later verminderd. Wanneer de verliefdheid vermindert, dan kunnen allerlei dingen van de partner (die we misschien eerst juist aantrekkelijk vonden) minder aantrekkelijk worden. Misschien vond je het eerst juist zo leuk dat zij zo spontaan is, en vind je het nu storend dat ze er soms dingen uitflapt waardoor jij je in verlegenheid gebracht voelt. Misschien vond je het in het begin juist zo’n veilig en geborgen gevoel dat hij je zo lang in zijn armen kon houden, en krijg je het nu benauwd als hij dat doet ….. Dit zijn processen die min of meer in de meeste relaties plaatsvinden. Bij het ene paar wat heftiger, en bij het andere paar wat minder. De behoeftes en de wensen aan de ene kant, en de verwachtingen en mogelijkheden van wat men wil geven aan de andere kant kunnen uit elkaar lopen.

Hulp bij het beslissen of willen jullie je relatie redden?

Wellicht willen jullie gaan ontdekken wat jullie eigenlijk precies willen, willen jullie nog wel door met elkaar, en zoeken jullie hulp bij het nemen van die beslissing. Maar wellicht speelt bij jullie veeleer dat jullie op een onhandige manier op elkaar reageren en zijn jullie eigenlijk het verkeerde pad op gegaan in jullie relatie. Dan heb je meer aan hulp om te zien wat er precies gebeurt tussen jullie twee, en hoe terug te keren van het pad dat jullie ongewild op zijn gegaan en een ander pad kiezen.